30.jun.2009

Jeg må si jeg synes det er ufattelig sløvt av ellos.no og være mongo når jeg skal bestille meg varer!!! Her har jeg fylt opp handlekurven, men får ikke til å gjennomføre bestillinga. "Prøv igjen senere." Ja, men nå har det seg sånn kjære ellos, at jeg prøver igjen senere NÅ jeg, for da jeg skulle registrere meg i går, så var visst adressen min ugyldig. Javel? Nå gir jeg snart opp! Hadde det bare ikke vært for at jeg har såååå lyst på de skoa. Og den buksa. Og det armbåndet. Ja, du skjønner. 


ellos

(Sett til Vilja, cardigan, armbånd, sneakers, pumps og mammabukse.)


Vi har bare kost oss i sola de siste dagene. I dag har det vært ganske overskyet, men rundt 24 grader. Tordnet og lynet noe voldsomt i 17-tida. Jeg er litt redd lynet. Sånn i utgangspunktet hadde vi egentlig tenkt oss til Sverige i morgen, men det ser ut til at vi er uten bil. Alle bilene (les: vår bil, svigers bil og brors bil) har bestemt seg for å ta ferie. Sådeeet. Nå skal jeg lage meg en deilig salat, og forsøke å få den hersens bestillinga igjennom!

27.jun.2009

Mandag: Fjerde dagen på overtid. Går med svake murringer (ikke bemerkelsesverdig vonde) gjennom hele dagen. De kom sånn cirka regelmessig, hvert kvarter omtrent, så jeg lurte på om at noe var på gang. Fikk mast meg til en liten shoppingtur for "trimmen" sin tur + at vi gikk to turer med hunden til Roys foreldre. Ville ha ut beibis!! ♥ Vi var hos foreldrene hans til 21.30, og jeg sa at jeg trodde kanskje at det var noe på gang. Jeg hadde sagt til Roy at jeg trodde det kom baby den natta, men klarte ikke helt å tro det allikevel. Vel hjemme la vi oss i 23-tida. Vannet gikk ca. 23.30. Var veldig usikker på om det var det som skjedde, for det kom så små mengder - men jeg sto i dusjen og informerte Roy om at "i natt kjæm det baby!!!". Hadde ikke rier enda da, så tok meg en god dusj. Tok på meg et bind for å følge med om det kom mer fostervann, men så gjorde det liksom ikke det - men flekken i senga var egentlig ikke til å ta feil av, altså. Ringte føden, og fikk beskjed om å bare følge med i bindet, og evt. komme inn til sjekk dersom det kom mye mer. Ellers måtte jeg bare vente på riene. Jeg rydda litt, og så la vi oss på sofaen og så på TV. Riene kom, og tok seg veldig fort opp. De var ikke så veldig vonde, men kom hvert fjerde-femte minutt, og varte i 40-50 sekunder. Jeg var veeeldig avslappet da vannet gikk, Roy måtte mase på meg for at jeg skulle ringe føden, men plutselig fikk jeg det veldig travelt med å dra. ;p

Tirsdag: Dro på sykehuset litt over 01. Leverte helsekortet, og måtte vente litt. Hadde fortsatt ikke særlig vondt, men jeg kjente det, ja! En koselig jordmor kom og tok oss med på et undersøkelsesrom og satte på CTG-måling på magen min (den måler fosterlyden og riene). Lå med den en halvtime, og riene ble bare vondere og vondere. Det var ekkelt å måtte ligge i ro på ryggen. Jordmora kom inn igjen kvart på to, og sjekket åpning; 3 cm. Vi fikk oss fødestue ca kl 02. Jeg og Roy la oss på sovesofaen der, så får jeg kos og massasje i korsryggen når riene kommer. Jeg skifter på meg sykehusskjorte og nice nettingtruse + bleie, og jordmora kobler på ny CTG. Hun spurte om jeg hadde lyst til å legge meg i badekaret, men så var fosterlyden så høy, så jeg fikk ikke allikevel. Istedet får jeg lystgass. Elsker den, hehe! Ble helt rar i hodet, og snøvler. Kjentes akkurat som når man har kommet hjem fra byen og lagt seg i senga. Alt gikk bare rundt. ;p

Riene kommer tettere og tettere, i flere timer er det bare et par sekunder mellom. Rekker bare såvidt å fjerne maska med lystgassen, før jeg må sette den på igjen. Pressriene begynner 05.50. Da sto jeg opp mot senga, men var nødt til å legge meg på rygg. Husker nyhetene på radioen litt over seks, trodde ikke klokka var så mye. Presser og presser, deilig å få jobbe litt. Etter en time med pressing uten at noe skjedde ble en annen jordmor ble tilkalt for å blande drypp. Det var 3 min. mellom riene (skal helst være 2 min.), og de varte ikke så lenge. Hodet kom litt ut for hver gang jeg presset, så jordmora som kom med dryppet ville ikke sette det. Istedet sto hun og en barnepleier på hver sin side av meg og hjalp meg med å presse føttene oppover. Det tok tjue minutter, så var hun ute (presset i 80 min, de vil helst at babyen skal ut etter en time), 07.10 03.06.08. ♥ Det var en helt rar følelse i det hun "rant ut". Fikk henne på brystet, helt blå stakkar. Jordmora gnikket og gnei på henne, men hun fikk ikke fargen tilbake. De tok henne med bort på benken, og ga henne oksygen på maske. Fargen ble litt bedre, men ikke bra nok. De bestemte seg for å ta henne med ned på Nyfødt Intensiv. De kom med henne bort til meg så jeg fikk "sagt hadet", også gikk de ned. Roy fikk være med. Tilbake lå jeg og forsøkte å få ut morkaka. Nå var det vaktbytte, og det kom to kjempesnille jordmødre (hun ene var student). De dro og snurra i navlestrengen for å prøve å lure ut morkaka, men den satt bom fast. De fortalte at jeg kanskje måtte operere den ut. Grøss! Vi holdt vel på i nesten en time; de dro og klemte på magen, jeg pressa. Tilslutt kom den. De lurte på om det var igjen litt rester av den, så de gravde godt oppi der. Dritvondt!! Det kom en lege og så på morkaka, han syntes den så hel ut, men de noterte seg at det måtte følges med. Så ble jeg sydd. Jordmora hadde klippet på den siste rien, for å få ut beibisen. Syntes jeg ble sydd i all evighet, men det er vel begrenset hvor mye de trenger å sy på ett klipp. Jeg turte ikke å spørre. ;p Da de var ferdige, ble jeg dårlig. Hadde mistet ca 600 ml blod (vanlig mengde er 200-300 ml), og blodprosenten min var ned på 7,3. Fikk blodtrykksfall, og besvimte en liten stund. Det var masse folk på rommet, så de samarbeidet godt om å vekke meg igjen. Sto vel fem damer over meg da jeg våknet til igjen - omtrent opp ned, med kald klut i panna. Det ble snakket om blodoverføring, for jeg var akkurat på grensa, men slapp heldigvis det. Fikk masse drypp i stedet, to liter med glukose og salter og sånn.

Roy kom etter hvert opp igjen. Han hadde med to bilder som de hadde tatt av Vilja på intensiven. Hun var så fin! Lengtet fælt etter å få ned å se henne, men fikk ikke enda pga. formen min. Hadde enda et blodtrykksfall med besvimelse, det var så ekkelt! Jordmorstudenten passet godt på meg, hun var god! ♥ En gynekolog kom med UL-apparat for å sjekke ordentlig om det var igjen morkakerester i livmora. Det var noen hinner, men de var nede i livmorhalsen, så hun regnet med at de kom ut av seg selv - men da måtte blæra tømmes. Prøvde å tisse på bekken, men fikk det ikke til, så de satte kateter. Fy faen, så ubehagelig!! Men det var nødvendig da, det kom ut over en halvliter med urin (var jo fylt opp av drypp). Sov litt innimellom, men jeg frøys sånn (enda det var 25 grader ute), så det var ikke så lett. Og så, eeendelig, ca kl. to fikk jeg ned for å se prinsessa. Ble trillet ned i seng med dryppet i, de torde ikke å sette meg i rullestol i tilfelle jeg skulle besvime igjen. Var kjempefælt og se Vilja ligge med alle ledningene. Hun lå med CPAP (oksygen"maske" over nesa), og så veldig shabby ut. Hun hadde fostervann på lungene, så hun trengte hjelp for å få pustet ordentlig. Jeg fikk henne opp på brystet, det var utrolig fint. :) Stakkars lille jenta.. Var vel der nede i en liten time, før jeg ble trillet opp igjen. Var nede igjen et par timer etterpå, i rullestol. De jævla legene der nede var ikke noe flinke til å informere, så jeg og Roy var skikkelig redde. I ettertid fikk vi høre at det er relativt vanlig med fostervann på lungene, og at det bare er litt sånn "startvansker". De fikk det først til å høre ut som at det var veldig alvorlig, og at hun kanskje ikke ble helt bra og sånn.. Mormor, farmor og farfar kommer for å se henne litt senere på dagen. De var stolte, men de synes ikke det var noe særlig å se henne ligge med alle ledningene sånn.. Så jo veldig skummelt ut! :/

dsc00231


Onsdag: Vilja ligger fortsatt på CPAP, men klarer å puste litt uten. Får ligge på brystet til pappa for første gang. Det er det søteste jeg har sett!! ♥ Håndmelker på sprøyte så Vilja får smake mammas melk, på intensiven får hun morsmelk fra giver. (Flinke damer som donerer melk, tusen takk! :)

Torsdag: Får henne opp på barselsavdelingen. Hun puster selv, og alt er fint. Hun har fått litt gulsott, men er under grensa for lysbehandling. Hun ser bare fresh ut! Hun får treffe onkel, tante og oldemor for første gang - det var nemlig bare besteforeldre som fikk komme på besøk da hun lå på intensiven. Har henne på rommet på natta, men må ringe ned og få de til å hente henne klokka seks om morgenen. Da hadde hun grått siden klokka ett omtrent. :/ Jeg gråt mine tårer da jeg ga henne fra meg, men det var vel best for oss begge to. Jeg hadde ikke nok melk til at hun ble fornøyd, og vi styra med hjelpebryst - det ble bare tull..

Fredag: Våkner opp med DE puppene. ;p Hadde det ikke vært for at det gjorde SYKT vondt, hadde jeg vært veldig fornøyd. Makan til jur, hehe! I fem-tiden får vi familierom på intensiven. Snuppis har CRP (infeksjonsverdi) på 37, så hun får antibiotika - derfor får vi ikke reise hjem enda. Vi låner en vogn, og går på vår første trilletur. Kjempekoselig, Vilja storkoser seg i vogna! Den natta sov hun ikke på rommet, vi fant ut sammen med barnepleieren at det var bra for oss å få sovet litt - så hun kom inn to ganger med henne iløpet av natta for at hun skulle få spise. Da ble jeg forelska. Hun var så sykt nydelig da barnepleieren kom inn med henne, inntullet i helseteppe, og med store, våkne øyne. ♥ Sov ikke særlig godt den natta, puppene gjorde helt forferdelig vondt. Gråt av smerte når vi la oss.

Lørdag: Vilja er i fin form. Går opp i vekt, spiser fint, og gulsotten er på vei ned. Vi er på ny trilletur langs Nidelva. Hun sover og spiser jevnt hele dagen, og er god som gull om natta også. Den første ordentlige natta på mamma og pappas rom. :) Hun bæsjer over hele meg når vi skifter bleie på natta, hihi. Antibiotikaen er ikke noe særlig til magen, så bæsjen stååår utav rumpa hennes, og jeg blir dekt fra navlen til tærne. Haha!

Søndag: Vilja får sitt første bad i vasken på syehuset - deeet synes hun er deilig! Endelig får vi dra hjem. Oh joy! Gulsotten er omtrent helt borte, og infeksjonsverdien er på 7 (den skal være under 5). Vi må tilbake morgen og kveld ut tirsdag for at hun skal få antibiotikaen. Før vi drar på sykehuset på kvelden, drar vi på besøk hos Viljas farmor og farfar for første gang.

Mandag: Lillemor er mye våken på natta, vil helst ligge inntil - vi sover derfor en laang dupp alle tre på dagen. Så drar vi på hennes første lille shoppingtur på City Syd, i mei taien. Det er så godt å ligge inntil pappa!

Tirsdag: En uke gammel! Vekta er på 3670 da vi tar nettovekt på sykehuset om morgenen. Koser oss hjemme på dagen, og er på besøksrunde på ettermiddagen. Taco hos farmor og farfar, og vafler hos mormor. Stor stas med det første barnebarnet! Det ventet en kjempefin blomsterbukett på oss da vi kom hjem, fra Bunnpris. Koselig!

25.jun.2009

Jeg klarte å bli så jævlig solbrent i går. Jeg mener, SKIKKELIG solbrent! Jeg er knallrød på skuldrene, nedover armene og på brystet. Jeg ser seriøst ikke ut. Så i dag har jeg nytt sola i skyggen. Det svir! 

Jeg og Vilja var på Lade (ved sjøen) fra 10 til 15 med våre herlige permisjonsvenner, og ettermiddagen tilbragte vi hos svigers på grilling. Ute ved sjøen blåste det sånn, at vi tenkte ikke på at sola tok. Men det gjorde den jaggu! Barna slapp heldigvis unna med litt røde neser, men vi mødrene er rimelig lekre i dag. Er det mulig..

Uansett! Som dere skjønner har sommeren kommet for fullt her. Og det er SÅ deilig! Vilja har plasket i bassenget sitt i hele dag, riktig storkost seg! Vi har svær veranda, men dessverre ikke plen, så vi tok en tur til pappa i ettermiddag for å løpe litt på plenen der.. Det gikk jo ikke an å gå på verandaen her, det brant under føttene. (Note to self: Vilja trenger sandaler!)

dsc00881

Nå har jeg akkurat spist salatrestene fra middagen, og skal kose meg med den siste utgaven av Woman som kom i posten i dag. Skulle ønske jeg hadde reker..

23.jun.2009

I dag har jeg vært på svangerskapskontroll hos jordmor. Vekta er fin, blodtrykk er fint, blodprosent er fin (dog er jernlagerene mine snart tomme, så jeg går på jerntilskudd) og fosterlyden er fin. Jeg hadde utslag på leukocytter da, som kan bety at jeg har urinveisinfeksjon, så jeg skal en svipptur innom legen i morgen for å sjekke en ny urinprøve. Ellers håper jeg at lillesøster fortsatt har god plass å turne på, for hun sitter på rumpa. Den luringen! Det har sparket på samme plass en stund, så jeg håper ikke hun har funnet sin favorittstilling. Kjenner jeg får vondt bare av å tenke på en eventuelt setefødsel. Neineinei - hun får snu seg!

Etter kontrollen, var jeg på en shoppingrunde i byen med ei venninne. Jeg hadde med visakortet som er fullt av penger, men fant absolutt ingenting (bortsett fra to pysjamaser til Vilja). Rart det der, at man aldri finner noe når man har masse penger å bruke. Jeg handlet litt på nett i går da, fra balsam.no. Jeg har ikke sammenlignet prisene med andre steder, men synes ikke det var så dyrt - og det var gratis frakt også (ved bestillinger over 500 kr). :)

hr
Ellers har jeg lagt min elsk på et par nike shox, som jeg har designet selv på nike.com. De er ganske dyre da (ca. 2000 kr. m/ frakt og moms), så jeg vurderer saken litt. Men jeg fortjener et par superbehagelig joggesko, gjør jeg ikke?


21.jun.2009

Endelig kom sommeren til Trondheim også! Med tanke på at det bare er litt over en uke igjen av juni, så var det virkelig på tide. Nå får vi bare krysse fingrene for at været holder seg. 

Vilja benyttet sjansen, og kastet klærne med en gang sola dukket opp. Nå har hun lagt seg, og jeg vurderer sterkt å gjøre det samme. Meeen, først tror jeg at jeg må konsumere potetgullet og holiday-dipen som har ligget på kjøkkenbenken en hel uke. Det må være ny rekord.


sommer21.jun.2009

Jeg er alene hjemme i 1,5 time. Jeg har mest lyst til å legge meg, men jeg er lei av at det ser ut som et dass her, så jeg skal være husmor istedet. Dagens to do-liste er som følger;

 • rydde kjøkkenet 
 • tørke støv + tørke av bord 
 • rydde Viljas rom + stua 
 • løpe ut med søpla 
 • støvsuge Viljas rom, stua, kjøkkenet og badet 
 • vaske hele huset (bortsett fra vårt rom og kontoret, det ooorker jeg ikke) √
 • dusje

Jeg blir litt sliten av tanken, egentlig.  Starting now. 

EDIT: Jeg rakk akkurat å bli ferdig, men dusjen må jeg visst ta i kveld. Tenk, jeg drepte to edderkopper også! Jeg er flink!

linnsur


20.jun.2009

Her sitter jeg og venter på at Vilja skal våkne, og på at mamma skal komme å hente oss. Vi skal nemlig dit på middag i dag, men bilen vår vil ikke starte. Den trenger visst ny starter?! Jeg kan bare å kjøre bilen jeg, resten er det ikke jeg som tar meg av.

Nå gir jeg egentlig en lang marsj i topplista på blogg.no, men jeg må si jeg lurer på hva flertallet av de som er på den gjør der. Nå har listen økt fra 20 til 100, og jeg jublet litt for at jeg trodde jeg kom til å finne litt mer bra lesestoff  - men den gang ei. Den er jo dominert av halvnakne kvinnfolk med skrivevansker, og g-kjendiser?! Why? Er det virkelig noen som interesserer seg for hva alle disse foretar seg?

De bloggene jeg liker å lese er morsomme, velskrevet og har fint design. Og det er bl.a. disse:

 • Ida Wulff - det er en grunn til at hun er Norges mest leste.
 • Annais - jenta er 7 år yngre enn meg, men jeg bare innom bloggen hennes, for jeg synes hun er så flink til å skrive.
 • Drea - hun har en Vilja, sånn som meg, og hun har vakre ord og bilder.
 • Line Victoria Husby - det kvinnemennesket der er hysterisk morsomt!
 • Samadhi - henne har jeg fulgt i mange, mange år. Hun er tøff som få, og skriver kjempebra.
 • Sofsen - denne jenta er steintøff, og veldig flink til å synge. Hun er ikke som alle andre, på en veldig positiv måte!
 • Malin - min kjære Malin. Hun er dødsrå!
 • Linnea: Hun skriver ikke så mye spennende, men hun skriver så morsomt at jeg er stor fan allikevel!
 • Regine Stokke: Selvfølgelig.

..men jeg trenger flere på lista mi jeg altså, så tips meg gjerne! Nå bærter mamma utenfor, så nå meg jeg løpe!

19.jun.2009

Jeg har nettopp ordnet nok smoothie til cirka hele nabolaget. Men det spørs om de vil ha, for den ble langt i fra så god som jeg hadde håpet på. Smoothiemix med et-eller-annet, jordbær, banan og eplejuice. Fargen endte opp på.. tja. Rosa-oransje? 

Vilja gråt så voldsomt i morgest, at jeg måtte hente henne inn til oss. Da var klokka halv seks. Hun sovnet etter litt kos på ryggen, men da bestemte lillesøster i magen seg for å våkne. Hun plasserte velplantede spark rett i den fulle blæra mi, og Vilja lå alt for godt plassert oppå armen min, slik at jeg ikke fikk flyttet meg. De konspirerer, det er jeg sikker på! ..anyways, jeg har (bortsett fra en powernap på sofaen i tretiden) vært våken siden da, og det er litt for lenge, kjenner jeg. Har veldig lyst til å legge meg nå, men så har jeg veldig lyst til å vente på at kjærest kommer hjem også.. Jeg er så glad jeg har sånn en god gutt og sove med hver natt. ♥

Og ikke minst er jeg glad for at jeg har denne nydelige skapningen i livet mitt;

dsc00844
18.jun.2009

Det koster å være gravid. Vi var en tur på butikken istad, og jeg kom hjem med bl.a. magasinet "Gravid" og Mövenpick-is. "Gravid" koster 70 kr, og den lille boksen med is koster 69 kr. Jeg klarte ikke å motstå noen av de. Meen, det er jo kjekt å være gravid også! Se bare hva jeg kan!

dsc00847

Vi har vært ute og fartet litt i dag, og så har vi fått ryddet litt her hjemme. Nå er det bare gulvvasken som gjenstår - den får vi ta i morgen. I morgen.. Jeg er litt for glad i å si det. Men med ei lita ei som er sååå glad i å hjelpe til, så er det ikke bare-bare å rydde og ordne. Om jeg legger to leker i lekekassa, tar hun ut fire. Men for all del. Nå har vi kost oss med deilig wok, og er snart klar for desserten: Mövenpickisen! Aaaaah! ♥

18.jun.2009

Jeg har blitt en kakemons. Nå sitter jeg og blar igjennom fristende oppskrifter på Det Søte Liv ♥, og skulle ønske jeg kunne bake. Eller kanskje jeg kan det? Jeg har egentlig ikke prøvd annet enn 1-2-3 kaker, og de blir jo sabla gode - men jeg kan kanskje ikke ta på meg æren for det? Uansett. Hvem som helst er velkommen til å komme med en Oreokake på døren min anytime. For to uker siden var jeg så heldig at Roys kusine kom med marengskake i anledning Viljas bursdag. Gjett om jeg koste meg den kvelden, med hele kakefatet i fanget!

I går var det endelig finvær i Trøndelagen, men nå har det dratt sin vei igjen. Global oppvarming meg i r**a. Det er surt ute, og sola er long gone. Er det ikke meningen at vi skal kose oss på stranden nå? Jeg har siklet på sydenturer, men fant ikke noe til en nogenlunde ok pris før i august, og da er det akkurat i grenseland at jeg får lov til å fly (pga. graviditeten), og sikkert best å holde seg i Norden om ikke annet. Vi har snakket såvidt om Gøteborgtur, men det er ikke bare-bare å reise noen plass med en aktiv ettåring. Det kunne evt. vært en mulighet å kjøre på natta..? Vi må snakke litt om det. :)

Jeg var redd lillesøster aldri skulle få seg noe navn, men nå får jeg bestemme helt selv, og da er navnet klart. ..dessverre har jeg ikke tenkt å røpe det før Lille finner veien ut, om tre måneder. Enn det, bare tre måneder! Tiden flyr virkelig.
(EDIT: Det var en del som hadde falt ut her av en eller annen grunn - men nå er det med.)
026

Dette bildet er fra i fjor sommer. Jeg ønsker meg sol!

15.jun.2009

Nå er det virkelig på tide at jeg oppdaterer her. Jeg har rett og slett ikke orket, jeg er så trøtt etter at Vilja har lagt seg at jeg blir bare liggende rett ut på sofaen her. 

(Nå er det et kvarter siden jeg skrev det over her. Jøye meg.)

Anywho. Dagene har fløyet av gårde siden Viljas ettårsdag. Vi hadde fire feiringer, og enda har vi to igjen. Gøy med bursdag! Vilja har fått masse fint, bl.a. en trehjulssykkel, klær, en høyt elsket kattebamse og en ryggsekk. Penger håvet hun inn også, så nå har hun fått seg ny bilstol (hun veier 900 gram for lite til å ta den i bruk enda da, så hun kommer nok til å bruke babybilstolen til lillesøster må få den). :) Sist torsdag fikk Vilja vaksine igjen også. Et stikk i hvert lår. Hun ble lynende forbanna, og vi måtte skikkelig holde henne fast for å få satt den siste sprøyta. Stakkars, stakkars snuppa. Heldigvis gikk det fort over når vi fant legoen på gulvet. Det er aldri gøy når hun gråter og har vondt, men ekstra ille er det når vi faktisk må holde henne fast for at hun skal få vondt, liksom. Huff! 

Nå er det fotball for alle penga her i huset. Jeg hater fotball. Heldigvis har jeg potetgull og dip som jeg kan kose meg med! Og min elskede pc, såklart. ..legg gjerne igjen link til din blogg, så jeg har noe å lese på! 

p102081203.jun.2009

Min kjæreste lille Vilja har sin aller første bursdag i dag - HIPP, HIPP HURRA! Tenk at det allerede har gått et år.. Som tiden flyr! Hun er så god og morsom, vi ler masse av henne. Verdens beste jente - mamma elsker deg! 

30593


Vilja 1 måned: De første leveukene vil Vilja helst bare ligge i fanget, og tett inntil mamma nsin på natten - gjerne oppå henne! Hun har mye luft i magen, og sliter med det. Hun har ikke særlig med døgnrytme, og sover når det passer seg. Er en del våken på natta. Hun sovner nesten alltid i bilen, vogna og meitaien. Rett før enmånedersdagen hyler hun omtrent en hel helg, så det blir mye bilkjøring for å roe henne ned. Bilstolen er favoritten, ved siden av å bli båret. Vi er hos kiropraktor, som finner spenninger i ryggen hennes. Tre dager før hun ble en måned, kom de første bevisste smilene - til mamma på stellebordet. 

Vilja 2 måneder: Vilja er en bestemt liten frøken, og sier fra hva hun vil. Hun har begynt å komme litt i rytme, og har nå spikra fast en formiddagsdupp cirka en time etter at vi står opp om morgenen. Bilstolen er fortsatt en favoritt, men vogna er ikke så populær lenger. 6 uker gammel er Vilja hos fotografen for første gang, og 7 uker gammel er hun med på sin første ferie. Laaangferie, helt ned til København. Vilja sover stort sett i bilen, og er også stort sett flink til å sove på natta - selv om hun sovner sent (cirka kl. 23). Dog skal hun kun ligge inntil mammansin! Hun begynner å bli raus med smilene nå, men smiler helst til mamma og pappa. Rundt denne tiden finner Vilja ut at bæsjing er æsj, og lar likegodt vær. 

Vilja 3 måneder: 10 uker og 2 dager gammel ruller Vilja fra mage til rygg fra første gang. Det er ikke særlig bevisst, men hun rullet! ;) Søvnmessig er vi på samme sted; hun sovner sent, men er flink til å sove om natta, så lenge hun får sove inntil mamma. Vogna er lagt for hat, den nekter hun å ligge oppi. Mei taien er gull verdt nå! Babygymen og andre leker begynner å bli interessante, og 11 uker og 5 dager gammel så fører hun en leke til munnen for første gang. Vilja blir forkjølt for første gang, og snørrer og hoster en del. Hun har plutselig gjort om på natten sin, og sovner nå mellom 20 og 22. 12 uker og 2 dager gammel ler hun en trillende latter for første gang! Bilstolen er ikke lenger søvnmedisin, men vogna er på vei til å bli godkjent igjen. 

Vilja 4 måneder: Vilja fikk seg ny vogn i 3 måneders gave, og hun eeelsker den! Nå sover hun alle dagduppene sine i den, og en eller to runder i den om natta. Etter det er hun så urolig at hun havner oppi ved mamma. Hun sovner nå rundt 20-21, og sover 10-11 timer om natta. Vilja er på sin første Steinkjertur, på besøk hos Elin og oldeforeldrene. Togturen dit var så kjedelig at hun sov seg igjennom den, men på togturen hjem igjen var hun opptatt av å følge med ut vinduet og på alle folkene. Hun er kjempeivrig på leker nå, og griper godt tak i dem, og slenger på dem. Hun holder nå hodet så godt at vi kan "heise henne opp" etter hendene. Mamma og Vilja er på babysang hver torsdag, det synes Vilja er kjempemoro! Hun elsker andre babyer, og storgliser når hun får "snakke" med dem. Det er også spennende å utforske dem med hendene. Hun ler oftere og oftere, og har sin første latterkrampe da pappa pakker ut den nye vogna. Ellers er det veldig artig å fly, og å bli "spist". Hompetitten er også kjempegøy! Treogenhalv måned gammel får Vilja grøt for første gang - og hun elsker det! Vi innfører grøt hver kveld fra da. Når hun nærmer seg fire måneder starter vi kveldsstellet med bad 18.45, så sovner Vilja stort sett når hun har fått grøt, pupp og litt tillegg på flaske, rundt 19.30. Vi oppnår søvnrevolusjon når Vilja får sove på magen, og hun sover og sover og sover, uten en lyd - og setter ny søvnrekord på 7 timer. Hun sover 3-4 dupper om dagen, og cirka 12 timer om natta. 21. september blir Vilja døpt. Vi er på fem behandlinger til soneterapeut for å prøve å få orden på bæsjinga, som fortsatt er omtrent ikke-eksisterende. Vilja har en uke hvor hun har lagt bilstolen for hat, men det går seg til. Vogna blir bare mer og mer populær, og Vilja sover som en stein når vi er på trilleturer, noe vi er ofte med Viljas venner Casper og Mathea. Casper gir forøvrig Vilja hennes første kyss. ;D Hun elsker leker, og slenger gjerne rundt på rangler dagen lang. Absolutt alt går i munnen, og hun jabber og vræler masse. Nesten alltid blid nå, gråter ytterst sjeldent. Hun er raus på smilene, men det vises godt hvem hun kjenner og ikke. 

Vilja 5 måneder: Like etter at Vilja fyller 4 måneder, begynner hun å støtte seg opp på utstrekte hender. Hun begynner nå å bli litt skeptisk til "fremmede", spesielt menn - men ingen er skumle så lenge hun er på mammas eller pappas arm. Hun får orden på magen sin, etter to behandlinger hos kiropraktor - og bæsjer nå hver dag, og sover myyyye bedre!! På grunn av at hun legger på seg så lite, kutter vi ut puppen da hun er fireogenhalv måned, og begynner med morsmelkerstatning. 20. oktober knekker hun rullekoden, og ruller fra rygg til mage "hele tiden". Sover stadig bedre, og spiser nå bare én gang om natten, sånn rundt 02.30. Vi øver på å sovne selv, og bruker rundt 20 minutter på legginga hver kveld. Ellers skal ALT undersøkes nå. Hun tar tak i alt, og slenger det gjerne i gulvet - da blir det jo så morsom lyd. Det blir det også når man deiser ting i bordet/gulvet, så det blir også gjort ofte. 31. oktober ser Vilja snø for første gang. Sover nå 11 timer på natta, og er våken allerede før klokken seks om morgenen - noe mamman og pappan setter stor pris på. ;p Følger ivrig med på TV'en, tegnefilmer hvor de synger er en stor favoritt - da sitter latteren løst. Hun ler hver dag nå! 

Vilja 6 måneder: På 5-månedersdagen sin stiller Vilja seg opp i krabbestilling for for første gang. Hun tar også tak i tærne sine når hun ligger på rygg, for første gang. Hun begynner å sove i krabbestilling om natta, det er sikkert godt til lille mavehuset. ;D Hun får vaksine nummer to, og får heldigvis ikke feber slik som første gang. Vi øker til to måltider med fast føde iløpet av dagen - hun får nå lunsj eller middag i tillegg til kveldsgrøten. For å få i henne litt mer mat, innfører vi et ekstra måltid ca. kl. 22. Hun spiser fint i søvne, så vi lurer i henne litt ekstra. Etter hvert våkner hun til dette måltidet selv også. Rett før 6-månedersdagen sin så består de to nattmåltidene egentlig bare av to "skvetter", så vi prøver å kutte ned til bare ett igjen. Hun sover rundt 10,5 time på natta fortsatt, fra 19.00 - 19.30 til 06.00. På dagtid har hun kuttet ut den siste duppen, og har nå tre stykker. Hun har begynt å vinke masse (dog ikke når hun skal vinke, mest når hun spiser), og å klage HØYT når ting ikke er som hun vil. ;) 

Vilja 7 måneder: 6. desember åler Vilja seg framover for første gang. Hun bruker den neste uken på å finne seg en teknikk hun er fornøyd med, og 12. desember får hun seg kjapt over gulvet på jakt etter lekene sine. Hun larver seg framover; opp på fire, gnuuuu, opp på fire, gnuuu. ;D Søndag 14. desember øver hun seg på å løfte en og en arm når hun står på fire, og plutselig tar hun tak i noe hun kan holde seg fast i, og setter seg opp på knær. Iløpet av den påfølgende uken skjer det MASSE; hun begynner å klappe og vinke "på kommando", begynner å krabbe så smått på knær, og setter seg opp på knær uten å bruke noe til å hjelpe seg opp. Vi kutter ut nattserveringa, og Vilja begynner til vår store overraskelse å sove en times tid lengre på morgenen. Julaften reiser Vilja seg opp i senga for første gang, og bruker resten av romjula på å øve seg på å reise seg opp andre plasser også. Det blir litt knall og fall, men 1. nyttårsdag klarer hun å reise seg helt selv ved mormors stuebord - og 3. januar reiser hun seg også ved vårt stuebord. Hun er umulig å legge for tiden, fordi hun kun skal stå i senga - hun står omtrent i søvne. 

Vilja 8 måneder: Vilja bruker dagene til å krabbe rundt i full fart, og å stå-stå-stå. Hun finner ut at hun kan slå to leker mot hverandre for å lage lyd, og lærer seg å spise puffet havre helt selv. Hun plages med nakken sin igjen, og vi er en ny runde hos kiropraktor, og prøver også manuellterapeut. Hun har havnet i foreldresenga, ellers vil hun ikke sove. Døgnrytmen har hun forskjøvet, og legger seg rundt 23, og sover til ca. halv ni. Dette får vi heldigvis snudd litt på når hun nærmer seg 8 måneder, og hun legger seg 21, og sover til halv ni - ni. Tidligere har hun sovet to langdupper på to timer + en liten ettermiddagsdupp, men nå får hun sove bare 2,5 time på dagen, slik at natten blir litt lengre. Rett før hun blir 8 måneder begynner Vilja å øve seg på å si mamma. "Mmmm.. mmaaaam. Maaammaaam. Mammaaaa!" Den siste kvelden som 7 måneder gammel beibis, står hun i et kvarter i senga si på kvelden og roper mamma og er sint, før hun legger seg ned og sovner helt selv. 

Vilja 9 måneder: Vilja bruker fortsatt dagene til å krabbe rundt, og å stå-stå-stå. Nå er hun også en kløpper til å gå rundt bord/sofaer etc., elsker å gå når vi holder henne i hendene. Løpe kan hun også! :) 8,5 mnd gammel er hun med mamma på tur til Gøteborg og Oslo. Hun er kjempeflink på både fly og tog, og sover godt selv i reisesenga si på fremmed rom. I Oslo er hun på sin første aketur, med "søskenbarna" Simon og Sofia. Vilja har god forståelse for ord nå; hun vinker når vi sier "hadet", rister på hodet når vi sier "nei" eller "ikke lov!", og viser hvor stor hun er når vi spør om det. Hun sover fortsatt 2,5 time på dagen, og nærmere 12 timer om natta. Hun legger seg cirka åtte nå. Farmor og farfar er barnevakt når mamma og pappa er på kino, og Vilja er flink og legge seg da også. Dagen før hun blir 9 måneder, lærer hun seg å gå (les: løpe) med prinsessegåbilen sin helt selv! Hun har øvet seg på å stå selv en liten stund, og nå begynner hun å bli ganske så flink. 

Vilja 10 måneder: Vilja står selv - hele tiden, og så lenge hun vil..11. mars tar hun sine første skritt - HURRA! Hun går litt hver dag, men foretrekker fortsatt å krabbe. Rekorden er på 17 skritt! Vilja kan å vise hvor søt hun er, ved å legge hodet på skakke - og viser også hvor sterk hun er, da lager hun en "ta-i"-grimase. Hun elsker å showe, og klapper for seg selv når vi ler av henne. Vilja er på sin første overnatting hos mormor, og er kjempeflink! Hun hermer etter mye av det vi gjør, og er blitt veldig glad i å "snakke i telefonen". Hun tar både fjernkontroller og andre telefonlignende ting inntil øret, og babler i vei. Hun gjør seg til og ler når vi ler, og har lært seg betydningen av mamma nå. Mamma er forøvrig den aller, aller beste når Vilja er trøtt eller lei seg. 

Vilja 11 måneder: Iløpet av den første uka som 10 måneder, proffesjonerer Vilja gåingen sin. Hun vandrer avgårde på eget initiativ, og dukker plutselig opp gående. Hun babler som en foss, og vi har nå skjønt at hun kaller pappa for "dada". Om vi sier "pappa", så svarer hun "dada". Koda (farmor og farfars hund) kaller hun også "dada", men med et litt annet tonefall. Hun sier også kake, om vi ber henne om det. Hun rister kraftig på hodet om det er noe hun ikke vil, også for å signalisere at hun ikke vil ha mer mat. 21. april klatrer hun opp i sofaen helt selv! Når hun fyller 11 måneder, har hun stort sett gått over til gåing. Krabber bare om hun faller og ikke har noe og reise seg opp igjen ved. Ute er hun derimot litt skeptisk, og vil helst holde i hånda. Hun elsker og være ute, dissing er en stor favoritt! 

Vilja 1 år: 11. mai reiser Vilja seg opp selv for første gang. Det ventet vi på, ettersom hun bare trengte å skjønne at det gikk an uten å ha noe til å hjelpe seg på huk med. Vi øver på å sitte på potta, og 18. mai leverer hun for første gang; både tiss og bæsj. Hurra! I midten av mai slutter Vilja helt med krabbingen. Hun er veldig hengiven, og deler ut både klem og nuss. Hun kan å leke borte-bø, og å blunke med ett øye. Hun elsker å jåle seg, og tar på seg briller, smykker og armbånd, og gliser til oss slik at vi skal skryte av henne. Hun sier "hei" til både kjente og fremmede, og er ikke lenger så skeptisk til de hun ikke kjenner. "Borte bra, men hjemme best" har slått inn, og Vilja trives helt klart best med sine ting, og sin seng. Hun er ivrig på å ape etter, og skal pusse tenner og ha på rouge slik som mamma gjør. På ettårsdagen sin er Vilja 8160 gram og 75 cm lang. Hun sover ca. 12 timer om natta, og 2,5 timer på dagen. Hun bruker str. 74 og 80 i klær, og er fortsatt tannløs. 

1r