Vilja.

Vilja 1 måned: De første leveukene ville Vilja helst bare ligge i fanget, og tett inntil mamman sin på natten. Gjerne oppå henne! Hun har mye luft i magen, og sliter litt med det. Hun har ikke særlig med døgnrytme, og sover når det passer seg, og er en del våken på natta. Hun sovner nesten alltid i bilen, vogna og meitaien. Rett før en måneders dagen hyler hun omtrent en hel helg, så det blir mye bilkjøring for å roe henne ned. Bilstolen er favoritten, ved siden av å bli båret. Vi er hos kiroporaktor, som finner spenninger i ryggen hennes. Tre dager før hun ble en måned, kom de første bevisste smilene - til mamma da hun lå på stellebordet.

 

Vilja 2 måneder: Vilja er en bestemt liten frøken, og sier fra hva hun vil. Hun har begynt å komme litt i rytme, og har nå spikra fast en formiddagsdupp cirka en time etter at vi står opp om morgenen. Bilstolen er fortsatt en favoritt, men vogna er ikke så populær lenger. 6 uker gammel er Vilja hos fotografen for første gang, og 7 uker gammel er hun med på sin første ferie. Laaangferie, helt ned til København. Vilja sover stort sett i bilen, og er også stort sett flink til å sove på natta - selv om hun sovner sent (cirka kl. 23). Dog skal hun kun ligge inntil mammansin! Hun begynner å bli raus med smilene nå, men smiler helst til mamma og pappa. Rundt denne tiden finner Vilja ut at bæsjing er æsj, og lar likegodt vær.

 

Vilja 3 måneder: 10 uker og 2 dager gammel ruller Vilja fra mage til rygg fra første gang. Det er ikke særlig bevisst, men hun rullet! ;) Søvnmessig er vi på samme sted; hun sovner sent, men er flink til å sove om natta, så lenge hun får sove inntil mamma. Vogna er lagt for hat, den nekter hun å ligge oppi. Mei taien er gull verdt nå! Babygymen og andre leker begynner å bli interessante, og 11 uker og 5 dager gammel så fører hun en leke til munnen for første gang. Vilja blir forkjølt for første gang, og snørrer og hoster en del. Hun har plutselig gjort om på natten sin, og sovner nå mellom 20 og 22. 12 uker og 2 dager gammel ler hun en trillende latter for første gang! Bilstolen er ikke lenger søvnmedisin, men vogna er på vei til å bli godkjent igjen.

 

Vilja 4 måneder: Vilja fikk seg ny vogn i 3 måneders gave, og hun eeelsker den! Nå sover hun alle dagduppene sine i den, og en eller to runder i den om natta. Etter det er hun så urolig at hun havner oppi ved mamma. Hun sovner nå rundt 20-21, og sover 10-11 timer om natta. Vilja er på sin første Steinkjertur, på besøk hos Elin og oldeforeldrene. Togturen dit var så kjedelig at hun sov seg igjennom den, men på togturen hjem igjen var hun opptatt av å følge med ut vinduet og på alle folkene. Hun er kjempeivrig på leker nå, og griper godt tak i dem, og slenger på dem. Hun holder nå hodet så godt at vi kan "heise henne opp" etter hendene. Mamma og Vilja er på babysang hver torsdag, det synes Vilja er kjempemoro! Hun elsker andre babyer, og storgliser når hun får "snakke" med dem. Det er også spennende å utforske dem med hendene. Hun ler oftere og oftere, og har sin første latterkrampe da pappa pakker ut den nye vogna. Ellers er det veldig artig å fly, og å bli "spist". Hompetitten er også kjempegøy! Treogenhalv måned gammel får Vilja grøt for første gang - og hun elsker det! Vi innfører grøt hver kveld fra da. Når hun nærmer seg fire måneder starter vi kveldsstellet med bad 18.45, så sovner Vilja stort sett når hun har fått grøt, pupp og litt tillegg på flaske, rundt 19.30. Vi oppnår søvnrevolusjon når Vilja får sove på magen, og hun sover og sover og sover, uten en lyd - og setter ny søvnrekord på 7 timer. Hun sover 3-4 dupper om dagen, og cirka 12 timer om natta. 21. september blir Vilja døpt. Vi er på fem behandlinger til soneterapeut for å prøve å få orden på bæsjinga, som fortsatt er omtrent ikke-eksisterende. Vilja har en uke hvor hun har lagt bilstolen for hat, men det går seg til. Vogna blir bare mer og mer populær, og Vilja sover som en stein når vi er på trilleturer, noe vi er ofte med Viljas venner Casper og Mathea. Casper gir forøvrig Vilja hennes første kyss. ;D Hun elsker leker, og slenger gjerne rundt på rangler dagen lang. Absolutt alt går i munnen, og hun jabber og vræler masse. Nesten alltid blid nå, gråter ytterst sjeldent. Hun er raus på smilene, men det vises godt hvem hun kjenner og ikke.

 

Vilja 5 måneder: Like etter at Vilja fyller 4 måneder, begynner hun å støtte seg opp på utstrekte hender. Hun begynner nå å bli litt skeptisk til "fremmede", spesielt menn - men ingen er skumle så lenge hun er på mammas eller pappas arm. Hun får orden på magen sin, etter to behandlinger hos kiropraktor - og bæsjer nå hver dag, og sover myyyye bedre!! På grunn av at hun legger på seg så lite, kutter vi ut puppen da hun er fireogenhalv måned, og begynner med morsmelkerstatning. 20. oktober knekker hun rullekoden, og ruller fra rygg til mage "hele tiden". Sover stadig bedre, og spiser nå bare én gang om natten, sånn rundt 02.30. Vi øver på å sovne selv, og bruker rundt 20 minutter på legginga hver kveld. Ellers skal ALT undersøkes nå. Hun tar tak i alt, og slenger det gjerne i gulvet - da blir det jo så morsom lyd. Det blir det også når man deiser ting i bordet/gulvet, så det blir også gjort ofte. 31. oktober ser Vilja snø for første gang. Sover nå 11 timer på natta, og er våken allerede før klokken seks om morgenen - noe mamman og pappan setter stor pris på. ;p Følger ivrig med på TV'en, tegnefilmer hvor de synger er en stor favoritt - da sitter latteren løst. Hun ler hver dag nå!

 

Vilja 6 måneder: På 5-månedersdagen sin stiller Vilja seg opp i krabbestilling for for første gang. Hun tar også tak i tærne sine når hun ligger på rygg, for første gang. Hun begynner å sove i krabbestilling om natta, det er sikkert godt til lille mavehuset. ;D Hun får vaksine nummer to, og får heldigvis ikke feber slik som første gang. Vi øker til to måltider med fast føde iløpet av dagen - hun får nå lunsj eller middag i tillegg til kveldsgrøten. For å få i henne litt mer mat, innfører vi et ekstra måltid ca. kl. 22. Hun spiser fint i søvne, så vi lurer i henne litt ekstra. Etter hvert våkner hun til dette måltidet selv også. Rett før 6-månedersdagen sin så består de to nattmåltidene egentlig bare av to "skvetter", så vi prøver å kutte ned til bare ett igjen. Hun sover rundt 10,5 time på natta fortsatt, fra 19.00 - 19.30 til 06.00. På dagtid har hun kuttet ut den siste duppen, og har nå tre stykker. Hun har begynt å vinke masse (dog ikke når hun skal vinke, mest når hun spiser), og å klage HØYT når ting ikke er som hun vil. ;)

 

Vilja 7 måneder: 6. desember åler Vilja seg framover for første gang. Hun bruker den neste uken på å finne seg en teknikk hun er fornøyd med, og 12. desember får hun seg kjapt over gulvet på jakt etter lekene sine. Hun larver seg framover; opp på fire, gnuuuu, opp på fire, gnuuu. ;D Søndag 14. desember øver hun seg på å løfte en og en arm når hun står på fire, og plutselig tar hun tak i noe hun kan holde seg fast i, og setter seg opp på knær. Iløpet av den påfølgende uken skjer det MASSE; hun begynner å klappe og vinke "på kommando", begynner å krabbe så smått på knær, og setter seg opp på knær uten å bruke noe til å hjelpe seg opp. Vi kutter ut nattserveringa, og Vilja begynner til vår store overraskelse å sove en times tid lengre på morgenen. Julaften reiser Vilja seg opp i senga for første gang, og bruker resten av romjula på å øve seg på å reise seg opp andre plasser også. Det blir litt knall og fall, men 1. nyttårsdag klarer hun å reise seg helt selv ved mormors stuebord - og 3. januar reiser hun seg også ved vårt stuebord. Hun er umulig å legge for tiden, fordi hun kun skal stå i senga - hun står omtrent i søvne.

 

Vilja 8 måneder: Vilja bruker dagene til å krabbe rundt i full fart, og å stå-stå-stå. Hun finner ut at hun kan slå to leker mot hverandre for å lage lyd, og lærer seg å spise puffet havre helt selv. Hun plages med nakken sin igjen, og vi er en ny runde hos kiropraktor, og prøver også manuellterapeut. Hun har havnet i foreldresenga, ellers vil hun ikke sove. Døgnrytmen har hun forskjøvet, og legger seg rundt 23, og sover til ca. halv ni. Dette får vi heldigvis snudd litt på når hun nærmer seg 8 måneder, og hun legger seg 21, og sover til halv ni - ni. Tidligere har hun sovet to langdupper på to timer + en liten ettermiddagsdupp, men nå får hun sove bare 2,5 time på dagen, slik at natten blir litt lengre. Rett før hun blir 8 måneder begynner Vilja å øve seg på å si mamma. "Mmmm.. mmaaaam. Maaammaaam. Mammaaaa!" Den siste kvelden som 7 måneder gammel beibis, står hun i et kvarter i senga si på kvelden og roper mamma og er sint, før hun legger seg ned og sovner helt selv. 

 

Vilja 9 måneder: Vilja bruker fortsatt dagene til å krabbe rundt, og å stå-stå-stå. Nå er hun også en kløpper til å gå rundt bord/sofaer etc., elsker å gå når vi holder henne i hendene. Løpe kan hun også! :) 8,5 mnd gammel er hun med mamma på tur til Gøteborg og Oslo. Hun er kjempeflink på både fly og tog, og sover godt selv i reisesenga si på fremmed rom. I Oslo er hun på sin første aketur, med "søskenbarna" Simon og Sofia. Vilja har god forståelse for ord nå; hun vinker når vi sier "hadet", rister på hodet når vi sier "nei" eller "ikke lov!", og viser hvor stor hun er når vi spør om det. Hun sover fortsatt 2,5 time på dagen, og nærmere 12 timer om natta. Hun legger seg cirka åtte nå. Farmor og farfar er barnevakt når mamma og pappa er på kino, og Vilja er flink og legge seg da også. Dagen før hun blir 9 måneder, lærer hun seg å gå (les: løpe) med prinsessegåbilen sin helt selv! Hun har øvet seg på å stå selv en liten stund, og nå begynner hun å bli ganske så flink.

 

Vilja 10 måneder: Vilja står selv - hele tiden, og så lenge hun vil..11. mars tar hun sine første skritt - HURRA! Hun går litt hver dag, men foretrekker fortsatt å krabbe. Rekorden er på 17 skritt! Vilja kan å vise hvor søt hun er, ved å legge hodet på skakke - og viser også hvor sterk hun er, da lager hun en "ta-i"-grimase. Hun elsker å showe, og klapper for seg selv når vi ler av henne. Vilja er på sin første overnatting hos mormor, og er kjempeflink! Hun hermer etter mye av det vi gjør, og er blitt veldig glad i å "snakke i telefonen". Hun tar både fjernkontroller og andre telefonlignende ting inntil øret, og babler i vei. Hun gjør seg til og ler når vi ler, og har lært seg betydningen av mamma nå. Mamma er forøvrig den aller, aller beste når Vilja er trøtt eller lei seg. 

 

Vilja 11 måneder: Iløpet av den første uka som 10 måneder, proffesjonerer Vilja gåingen sin. Hun vandrer avgårde på eget initiativ, og dukker plutselig opp gående. Hun babler som en foss, og vi har nå skjønt at hun kaller pappa for "dada". Om vi sier "pappa", så svarer hun "dada". Koda (farmor og farfars hund) kaller hun også "dada", men med et litt annet tonefall. Hun sier også kake, om vi ber henne om det.  Hun rister kraftig på hodet om det er noe hun ikke vil, også for å signalisere at hun ikke vil ha mer mat. 21. april klatrer hun opp i sofaen helt selv! Når hun fyller 11 måneder, har hun stort sett gått over til gåing. Krabber bare om hun faller og ikke har noe og reise seg opp igjen ved. Ute er hun derimot litt skeptisk, og vil helst holde i hånda. Hun elsker og være ute, dissing er en stor favoritt! 

 

Vilja 1 år: 11. mai reiser Vilja seg opp selv for første gang. Det ventet vi på, ettersom hun bare trengte å skjønne at det gikk an uten å ha noe til å hjelpe seg på huk med. Vi øver på å sitte på potta, og 18. mai leverer hun for første gang; både tiss og bæsj. Hurra! I midten av mai slutter Vilja helt med krabbingen. Hun er veldig hengiven, og deler ut både klem og nuss. Hun kan å leke borte-bø, og å blunke med ett øye. Hun elsker å jåle seg, og tar på seg briller, smykker og armbånd, og gliser til oss slik at vi skal skryte av henne. Hun sier "hei" til både kjente og fremmede, og er ikke lenger så skeptisk til de hun ikke kjenner. "Borte bra, men hjemme best" har slått inn, og Vilja trives helt klart best med sine ting, og sin seng. På ettårsdagen sin er Vilja 8160 gram og 75 cm lang. Hun sover ca. 12 timer om natta, og 2,5 timer på dagen. Hun bruker str. 74 og 80 i klær, og er fortsatt tannløs.

 

Vilja 13 måneder: Vilja lærer seg å blunke med ett øye, og flørter med alle. Hun elsker å være ute, og går bort til ytterdøren og slår på den. Hun øver seg på å si "ja", og svarer det når hun hører vi stiller spørsmål. Etter et besøk på Rønningen hvor vi ser sauer, lærer Vilja seg å svare på ?hva sier sauen?. Staheten hennes skinner stadig igjennom nå, og hun blir kjempesint om hun ikke får lov til ting. Da får hun ?spaghetthiføtter?, stamper i gulvet og HYLER. Vilja lærer seg at sauen sier ?bæ? (kua også), katten sier ?mjau?og hunden ?voff?. Hun begynner også å si ?ta-ta? (takktakk) når hun gir fra seg ting. Vilja klarer nå å klatre ned fra sofaen o.l. helt selv

 

Vilja 14 mnd: Vilja løper nå! ..hun kan å si "nei-nei", og "tante". Hun har også lært seg at hesten sier iiiih, og rister på hodet når hun sier det. Fugler kaller hun for "titt-titt", og hun har endelig blitt enig i at kua ikke sier bæ, men "mæ". Vilja elsker å danse, også rundt i ring, og finner rytme i det meste. "titt-tei" lærer hun seg også, og mamma og pappa blir flittig brukt nå. "MAMMAAAAA? PAPPAAAAAA??" Dagen før hun fyller 14 måneder dukker det endelig opp en liten tagg i nedmunnen. Vilja synes den er spennende å kjenne på! På 14-månedersdagen sin har Vilja sin første dag i barnehagen

 

Vilja 15 mnd: Vilja storkoser seg i barnehagen. Det er litt trist når mamma og pappa sier hadet, men når hun skal hentes har hun ikke tid til å bli med hjem. Hun har blitt en skikkelig klatremus, og klatrer på alt. Hun er veldig flink motorisk, og klarer å bygge tårn på opptil åtte klosser før det raser ned. Etter barnehagestarten kommer det masse ord; tut-tut, hadet, bø, kake, au / aua, oi, koko, øye, bleie, baby, se, der, drue, bø, vovve, sko. Hun har masse forståelse også, og det virker som hun skjønner nesten alt vi sier (selv om ordet "nei" går inn det ene øret og ut det andre..) Hun har masse humor, og elsker å se på dyreprogram på Tv'en.  21. August dukker tann nummer to opp i nedmunnen

 

Vilja 16  mnd: Vilja har lært seg å si "NEI!", og kjefter både på oss og seg selv. Venstre fortann dukker opp 12. September. Hun løper fort-fort nå! 17. September, akkurat 15,5 mnd gammel, blir Vilja storesøster til lille Saga. Hun er verdens snilleste storesøster som helst vil ha Saga i fanget hele tiden. <3  

Nye ord: ball, katta, godt, "manje" = banan, "mæl"= melk, hest, bæsj, sokk, kopp, diss(e), natta, ost, mais, ris.


Kommentarer:
Postet av: Malin

Ååh, så morro at du har skrevet sånn for hver mnd! Så arti for henne (og deg forsåvidt) når hun blir større å kan lese selv :D

20.10.2009 @ 14:07
URL: http://www.supermalin.blogspot.com
Postet av: Malin

Men du? =P

Åssen får du sånn på høyre siden at man kan se hvem som kommenterte sist?

20.10.2009 @ 14:09
URL: http://www.supermalin.blogspot.com
Postet av: rodstilk

Malin: Kjempekjekt å ha! Jeg har jo allerede glemt masse! :D

20.10.2009 @ 14:18
URL: http://rodstilk.abcblogg.no/
Postet av: rodstilk

Malin: Øuhm, den har alltid vært der - ligger i malen jeg bruker.. :p

20.10.2009 @ 14:19
URL: http://rodstilk.abcblogg.no/
Postet av:

Åii, Vilja har jo hatt en stor utvikling :- D

20.10.2009 @ 15:11
Postet av: Stine

Så koselig lesing. :D

Så du andre bilder av Allison fra ANTM? Helt sinnsyke øyne. Skikkelig dukkeøyne.

20.10.2009 @ 15:17
URL: http://stineverden.blogg.no
Postet av: Drea

Jeg skulle virkelig ønske jeg også gjorde slik, så jeg får vel ta et lite dypdykk i arkivene på bloggen og skrive et lite sammendrag, så får jeg være flink fra nå av! :)

20.10.2009 @ 15:48
URL: http://drea.se
Postet av: Malin

ohhh! hvor shopper du? få seeee :D

20.10.2009 @ 23:35
URL: http://pisspreikdronninga.blogg.no
Postet av:

Hei, dette er jo flere år siden du skrev, men jeg kom over det nå og lurer på hvilken vogn du byttet til på 3 måneder? Fire måneder her og alvorlig vognskrekk...

30.04.2015 @ 15:42
Postet av: rodstilk

Anonym: Hei! Da kjøpte vi en Brio Sing. :)

01.05.2015 @ 10:36
URL: http://rodstilk.abcblogg.no/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/12306584
Blogglisten