25.aug.2009

Krybbedød. Ordet gir meg frysninger. 15-20 barn dør i krybbedød i Norge hvert år, det er 15-20 for mange! Vi har en tendens til å tenke, "det skjer ikke meg", men det håper jeg ingen gjør når det kommer til krybbedød. Det er vårt - foreldrenes - ansvar, og det ansvaret må vi ta! Vi må ta de forhåndsregler vi kan, og forebygge på best mulig måte. Selvfølgelig kan ting skje uansett, men da har vi i hvert fall gjort vårt, ikke sant? 

Her er noen enkle råd:
  • -Legg barnet til å sove på ryggen (man trenger ikke å snu barn som snur seg over på siden/magen og tilbake selv).
  • Unngå for varmt sovemiljø, og for mye klær på barnet. Det er ikke nødvendig med lue innendørs! Pass også på at barnets ansikt ikke blir tildekt av sengetøy/bamser o.l. 
  • Ikke dekk vogna med tepper (jeg ser dette alt for ofte, jeg blir helt dårlig av det!!).
  • Unngå røyk under svangerskapet og i barnets nærmiljø.
  • Amme barnet, dersom det er mulig.
  • Ha barnet på foreldrenes soverom inntil 1 år. Enten i egen seng, eller forsvarlig i foreldresenga.
  • Madrassen barnet ligger på bør være fast og ren, aller helst ny.

I januar var jeg i begravelsen til ei lita jente som døde i krybbedød bare én måned gammel (mammaen hennes skriver blogg her). Det er det sterkeste jeg har opplevd noen gang. Bildet av pappaen som bærer den bittelille kista ned midtgangen, sitter fastbrent på netthinna mi. Jeg håper jeg aldri skal oppleve en slik begravelse igjen!

Ta en titt innom Landsforeningen uventet barnedød sine hjemmesider, og gi gjerne et bidrag til forskningen deres.
Kommentarer:
Postet av: Drea

Huff, jeg begynner faktisk nesten å gråte ved å tenke på det. Det må være så ubeskrivelig fælt. Jeg vil ikke tenke på det. :( Heldigvis følger jeg forhåndsreglene, bortsett fra at jeg hiver over et teppe på vogna til hun sovner. (Tar det selvfølgelig bort etter et par minutter!) Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort om noe sånt hadde skjedd med Viljami. :(

25.aug.2009 @ 21:16
URL: http://drea.blogg.no
Postet av: rodstilk

Nei, det er helt jævlig å tenke på. Jeg kan ikke se for meg noe verre enn å miste sitt eget barn!

25.aug.2009 @ 21:19
URL: http://rodstilk.abcblogg.no
Postet av: eirinskog- mitt liv i et nøtteskall

UFf, Krybbedød! Ikke det ordet man vil høre mest om når man er gravid, men som man absolutt må vite noe om! Fin informasjon, jeg har ikke sottet meg inn i dette temaet enda.Hærregud så forferdelig den begravelsen du var i må ha vært:(:(Men oi, du var en smule småsikker i din påstand om jentemage på meg, det synes jeg er spennende:D Tror nesten selv det blir jenta nå:DMen du! Nå er det ikke lenge til din termin:-O :D

26.aug.2009 @ 12:21
URL: http://eirinskog.blogg.no
Postet av: rodstilk

Eirin: Ja, jeg synes det så ut som en jentemage, men det er lettere å se litt senere i svangerskapet. :) Midja forsvinner gjerne hos de som venter jente, mens de som venter gutt ser slanke og fine ut bakfra! ..neeeii, det er ikke det gitt! Og sjansen er vel ganske stor for å føde for tidlig også, når det er så kort tid siden sist fødsel. Håper hun holder seg inne så tett opptil termin som mulig jeg da. Passer best det. ;p

26.aug.2009 @ 13:30
URL: http://rodstilk.abcblogg.no
Postet av: Bad Brunette

Uff så trist... den begravelsen må ha vært helt forferdelig. Bra du tar opp temaet, og forhåndsregler man kan ta.sv: Har kikket litt på ebay, men har ikke funnet noen kupp enda. Men skal til Sverige snart, så da får jeg se om det er noe mer vi "trenger":)

26.aug.2009 @ 21:13
URL: http://camillamaries.blogg.no/
Postet av: eirinskog- mitt liv i et nøtteskall

Ja da får vi håpe jenta holder taket litt til før hun kommer:):) Du må bare holde oss oppdatert på bloggen;) Ja, midje eller ikke midje, bare tiden vil vise:)

26.aug.2009 @ 23:32
URL: http://eirinskog.blogg.no
Postet av: rodstilk

(Så rart, jeg har ikke fått mail om kommentarer! :s)Bad Brunette: Du "trenger" jo ALT, kan du vite! Hihi! ;DEirin: Jepp! Spennende!

28.aug.2009 @ 20:30
URL: http://rodstilk.abcblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/10919748
Blogglisten